Slimme installatiewoning

Home Duurzame energie Slimme installatiewoning
VLUU L100, M100 / Samsung L100, M100

De techniek heeft de mens veel welvaart gebracht en Vellema wil als duurzame installateur dezelfde techniek gebruiken om wat terug te geven en energie neutraal te bouwen. Energie neutraal betekent energie besparen, vergroenen en compenseren. Aan deze ambitie is in 2006 uitvoering gegeven door het bouwen van de slimme installatiewoning. Een bouwproject met alles erop en eraan qua duurzame energie en domotica.

De woning betekende een praktische leerschool voor de vakmensen van Vellema. Er is enorm veel ervaring opgedaan voor en tijdens de bouw van deze woning. Eind 2006 is de woning feestelijk opgeleverd aan het gezin Vellema. Er waren in 2006 drie redenen voor de bouw van deze woning:

  1. Onderzoeken van toepasbare mogelijkheden op het gebied van domotica en duurzame technieken
  2. Ervaring opdoen bij het installeren en het gebruik van deze technieken
  3. Het delen van deze ervaring met de klanten.

Er zijn onderdelen toegepast op het gebied van duurzame energie en op het gebied van domotica. De Slimme Installatiewoning is eind 2006 in gebruik genomen en sindsdien zijn er heel wat mensen over de vloer geweest om de woning te bekijken. Maar er is ook al veel veranderd en verbeterd op het gebied van duurzame technieken en domotica. De LED-verlichting is doorontwikkeld en betaalbaarder geworden, de zonnepanelen zijn verbeterd en er is veel bouwkundige winst te boeken bij het ontwerp van een woning of bedrijfspand. Ook bouwkundig is er veel winst te boeken. Daarom geldt de Slimme Installatiewoning zowel als praktisch voorbeeld als ook als leerschool.

– Lage temperatuurverwarming (d.m.v. vloerverwarming en wandverwarming)
– Aardwarmte / warmtepomp in combinatie met vloer en wandverwarming en koeling
– Warmteterugwinning HR-ventilatiesysteem
– Regenwatersysteem ten behoeve van wasmachine en toiletspoeling
– Zonneboiler
– Zonnepanelen voor stroom en warm tapwater PV-panelen
– LED verlichting voor oriëntatie- en buitenverlichting
– Warmteterugwinning wasemkap
– Warmteterugwinning uit douchewater
– Biomassa kachel (Pelletkachel) in woonkamer

– Universele en automatische schakeling verlichting EIB
– Automatische kranen en spoeling toiletten en urinoir
– Centrale waterontharder
– Digitaal muzieksysteem / audiosysteem per ruimte regelbaar
– Centrale stofzuigerinstallatie
– Universeel plintgootsysteem op de slaapkamers
– Centrale deurvergrendeling
– Quooker ten behoeve van kokend water uit de kraan
– Elektrische gordijnen

Slim en comfortabel wonen

De digitale wereld vervlecht steeds meer met ons fysieke bestaan. Sensoren leggen steeds meer aspecten van elke dag vast en belangrijker nog de informatie wordt gedeeld met andere apparaten. Domotica (een samenstelling van de woorden domus (woning) en telematica (automatisering) wordt ook wel woonhuisautomatisering genoemd en is de optelsom en integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven. Bij domotica draait het niet alleen om integratie van techniek en bediening in de woning, maar ook om de dienstverlening van buitenaf naar de woning toe. Sensoren zorgen voor de bediening van actoren door tussenkomst van een processor. Domotica maakt het leven in de woning comfortabeler, veiliger en makkelijker. Het automatiseren van dagelijks terugkerende handelingen zorgt voor een hoger leefcomfort in de woning. Bijvoorbeeld:

  • een centraal stofzuigersysteem
  • een centraal digitaal muzieksysteem
  • een vast en draadloos aanraakscherm ten behoeve van de aansturing van de gehele woning
    automatisch bedienbare gordijnen en zonwering
  • camerabewaking en deurvideo via internet
  • licht scène regeling

Er zijn meer installatiebedrijven maar Vellema blinkt uit in een toekomstvisie gericht op duurzaamheid en energieneutraal wonen. Bel of mail ons om deze informatie met u te delen. Ook kunnen wij bij u aan de keukentafel aanschuiven om te kijken naar mogelijkheden die voor u van toepassing zijn.

Nodig ons uit aan de tekentafel voor uw huis van de toekomst en laat u verder informeren.

Offerte aanvragen Offerte aanvragen

0518432299