Een van de werkzaamheden die wij regelmatig uitvoeren is de restauratie van monumentale uurwerken. Uurwerken van soms wel 400 jaar oud worden, vaak aan de hand van een adviesrapport, gerestaureerd en geautomatiseerd. Veel voorkomende werkzaamheden zijn:
Voor deze werkzaamheden wordt het uurwerk, meestal in delen, uit de toren gehaald en vervoerd naar onze werkplaats in Hallum. Nadat het uurwerk volledig gerestaureerd is en een aantal weken in de werkplaats heeft proefgedraaid, wordt het weer terug in de toren geplaatst en aangekoppeld aan de wijzers en slaghamer.
Mechanische torenuurwerken worden aangedreven door twee gewichten,
één voor het “gaande” werk en één voor het slagwerk. De twee gewichten dienen periodiek (soms 1 keer per dag) handmatig te worden opgewonden en dit wordt meestal gedaan door een vrijwilliger. De mogelijkheid bestaat om het opwinden van de gewichten te automatiseren. Er wordt dan onder het uurwerk een automatisch-gewichten-opwindsysteem gemonteerd, veelal in combinatie met een slingervangsysteem. Het uurwerk wordt tijdens het opwinden van de gewichten op tijd gezet. Ook wordt hierbij automatisch de zomer- en wintertijd omzetting geregeld.
Automatisch opwindsysteem onder het uurwerk
Eindschakelaars t.b.v. de gewichten boven in de toren Besturingskast t.b.v. aansturing motoren en slingervanger
Naast het automatiseren van het uurwerk bestaat er de mogelijkheid klokken elektrisch te laten luiden. Hiervoor gebruiken wij zogenaamde “softstart” luidmotoren. Deze motoren kunnen gewoon op 230 volt worden aangesloten (geen krachtstroom). Met één druk op knop, kunt u de klok(ken) laten luiden. Dit kan door middel van een elektronische schakelklok of moederklok geautomatiseerd worden.
Als er in een kerktoren geen mechanisch torenuurwerk aanwezig is dan kan er een moederklok met DCF antenne geplaatst worden. De DCF antenne ontvangt van de atoomklok uit Frankfurt periodiek een signaal waarmee de moederklok altijd exact op tijd wordt gehouden. De moederklok kan één of meerdere wijzerplaten en slaghamers aansturen in combinatie met motordrijfwerken en een hamer-treksysteem.
Uurwerken en klokken in kerktorens hebben vaak de status van een monument. Restauratie en/of reparatie geschiedt in nauw overleg met de Rijksdienst van Monumentenzorg. Hiervoor zijn speciale subsidiemogelijkheden.
Vellema adviseert u graag bij de aanvraag hiervan.