Grienedyk 48,
9074 AC Hallum
0518 43 22 99 info@vellema.nl
img

Vellema Installatietechniek BV is CO-gecertificeerd

Wij zijn BRL 6000-25 gecertificeerd

Vellema Installatietechniek BV is CO-gecertificeerd

Wij zijn BRL 6000-25 gecertificeerd

Op 1 april 2023 is de Gasketelwet in werking getreden. Dit is een wettelijk verplichte certificeringsregeling voor het installeren en onderhouden van de rookgasafvoersystemen en gasverbrandinginstallaties. Hieronder valt ook uw cv-ketel. Onderhoud aan uw cv, mag dus alleen door een bedrijf met een CO-certificaat gedaan worden. Vellema Installatietechniek B.V. is officieel CO-gecertificeerd.

Wat is de Gasketelwet?

De Gasketelwet (ook wel CO-certificering genoemd) is een Nederlandse wettelijke regeling voor werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties, zoals cv-ketels. Wanneer een cv-ketel niet goed is geïnstalleerd of onderhouden, kan er koolmonoxide vrijkomen. Jaarlijks gebeuren er nog steeds te veel ongelukken met koolmonoxide. Deze regeling stelt vakbekwaamheidseisen aan cv-monteurs en installatiebedrijven die verwarmingsketels in bedrijf stellen na plaatsing, reparatie of onderhoud. Bedrijven die aan deze eisen voldoen, verdienen het CO-certificaat.

Waarom is de Gasketelwet geïntroduceerd?

Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit 2015, over gevallen van koolmonoxidevergiftiging, is de aanleiding geweest voor de nieuwe wetgeving die per 1 april 2023 in is gegaan. Hieruit bleek dat 46% van de ongelukken door koolmonoxide veroorzaakt werd door de cv toestellen. Dit wekt grote zorgen bij de Brandweer, de Nederlandse Brandwonden Stichting en de overheid. Om ongelukken door koolmonoxide terug te dringen, mogen werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties vanaf 1 april 2023 alleen nog worden uitgevoerd door gecertificeerde bedrijven. Zelf gaan klussen aan uw cv-ketel is zelfs strafbaar.

Voorkomen is beter dan genezen

Dit gezegde is zeker van toepassing op ongelukken met koolmonoxidevergiftiging. Hoe voorkom je problemen met koolmonoxide?

  1. Zorg dat er altijd een raam of rooster open staat in uw huis.
  2. Laat het onderhoud en de controle van uw cv-ketel (en andere gasverbrandingsinstallaties) altijd uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf.
  3. Schaf een koolmonoxide melder aan en plaats deze dichtbij de cv ketel volgens de instructies in de handleiding.

Vaak wordt gedacht dat CO-vergiftiging alleen voorkomt bij oude cv-ketels. Dit klopt niet. Een slecht onderhouden of defecte nieuwe ketel kan ook voor CO-problemen zorgen. Volgens CO-wijzer.nl is te zien dat ongeveer de helft van koolmonoxidevergiftigingen veroorzaakt wordt door een nieuwe cv-ketel. Het is dus van levensbelang dat uw cv-ketel gemonteerd én onderhouden wordt door een gecertificeerd bedrijf volgens de richtlijnen van de CO -certificering.

Vellema Installatietechniek BV is CO-gecertificeerd

Wij beschikken over het certificaat BRL-6000-25, certificaatnummer NL026795. Als onderdeel van deze wettelijke certificeringsregeling voor bedrijven, mogen uitsluitend installatiemonteurs werkzaamheden verrichten aan gasverbrandingsinstallaties wanneer zij aantoonbaar beschikken over voldoende deskundigheid.

Onze servicemonteurs beschikken over het “Bewijs van Vakmanschap”. Zo bent u bij ons verzekerd dat uw installatie vakkundig wordt geïnstalleerd en onderhouden!